De zondagse wandeling gaat door een landgoed in een nat gebied, 'broek' heet dat hier. Vroeger begroeid met riet, biezen en elzen, 's winters bijna onbegaanbaar. Ik volg een weg van betonplaten die langs een boerderij loopt. In een stal zijn de koeien luidruchtig aan het kauwen, de boer is ergens hoorbaar, maar onzichtbaar bezig. Op zijn erf is het rommelig, losse balen hooi in de kapschuur, lege plastic jerrycans, afgedankte werktuigen, cementen drinkbakken en een gierton die in een sloot drijft. Men is hier voor de effiency, niet om de schaarse wandelaar te behagen, lijkt de boodschap. Voor het mooi kun je naar het dichtbij gelegen kasteel met zijn rhododendronhagen. Mogelijk leest de kasteelheer 'De negerhut van oom Tom' en 'Alleen op de wereld', om de lange winteravonden door te komen, net als Heer Bommel in 'De Andere Wereld', terwijl zijn bediende verdiept is in 'Het slot' van Kafka.
De betonplaten gaan over in een modderig spoor en dat slaat weer af naar een smal pad langs een braakliggend weiland met biezen. Het groen steekt af tegen de bosrand en die weer tegen een donkere lucht, beschenen door de decemberzon.
Het pad voert naar een asfaltweg waar wat boerderijen aan liggen met namen als 'Altena', 'Nooitgedacht' en 'Cornelishoeve'.
Iemand heeft zijn fiets neergezet en lijkt naar iets te kijken in de sloot naast de weg. Als ik nader stapt hij haastig op de zwaar bepakte tweewieler en rijdt me voorbij. Ik kijk in een schichtig gezicht met een rij bijna zwarte tanden en staar hem na.
Een zwerver, hier, in het Wiersserbroek?
Ver weg van de gemakken van de stad waar je kunt bedelen en een warme slaapplaats vinden of een goedgevulde vuilnisbak. Waar ik eens 's winters een man liggend in een portiek een deken aanbood, die met een snauw geweigerd werd.
Zijn veelkleurige muts bedekt het meeste van zijn groezelige hoofd, waarin zich iets afspeelt dat hem voortjaagt in deze streek. Is het een gelukzoeker uit ' De andere wereld' die 'gombaknollen' zoekt of 'dubloenen', die op straat liggen?
Tot het donker wordt en hij ergens zijn tent op moet slaan of een veldbed maken. Het is nog maar een paar uur licht en wat moet een zwerver met de lange winteravonden? Misschien heeft hij moderne gadgets bij zich als een MP3-speler met honderden uren muziek of een e-book met duizenden pagina's tekst. Of een laptop met draadloos internet. Tientallen kilometers verder zal hij een plek zoeken in een afgelegen bos en iets warms bereiden op zijn camping-gaz. Uren lezen en luisteren kalmeren zijn geest en de opgejaagde uitdrukking verdwijnt van zijn gezicht als hij in slaap valt, ver weg van de beschaving. Hij droomt van een andere wereld, zonder 'oele sinsen', merkt niet dat het weer is gaan regenen. Morgen is het maandag, ook voor een zwerver een moeilijke dag, hoe nu verder?
vrijdag 5 augustus 2011
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Blogarchief
-
▼
2011
(87)
-
▼
augustus
(86)
- De Echte Wereld
- Kunstmarkt
- Grensoverschrijdend
- Nieuwjaarsborrel
- Eredienst
- Christine
- 'Oorlog'
- Ethos, Pathos en Logos
- Tentoonstelling
- Stemmen
- Poëziepolitie
- Voorland
- Herfstsonate
- Concert
- Kulturhus
- Geheugen
- Tijd
- Café
- Kermis
- Hangzolder
- Natuur
- Vulling
- God
- Blues
- Berg
- Stoppage
- Kanon
- Reis
- Staring
- Zwerver
- Vis
- Snoer
- Panel
- Heimwee
- Finish
- Zoll / Douane
- Engel
- Zwijgen
- Poëzie
- Lezen
- Gilles de la Tourette
- Panorama
- Nijlreis
- "Old People"
- Waanzinnig
- Zwarte Cross
- Dogma
- Baardheilige
- 'Dank u Maria'
- Autochtone
- Scanner
- Kunstschilder
- Twentekanaal
- Crash
- Maaltijd
- 'The Birds'
- Pegaso
- Reeënleed
- 'Schwanstein'
- Stroper
- Horkvrij
- Politiek
- Boekenmarkt
- Maandag
- 'Date'
- Emigratie
- Voeten
- Begrafenis
- Warme hand
- Aardappeleters
- Dovemansoor
- De bron
- Winterwandeling
- Bekering
- Sartre en Belmondo
- Verschrikkingen
- Oudejaarsavond
- Geboortegrond
- Lo Simons
- Andouille
- Empathie
- Varkens
- Kippen
- Boengboengboen
- Buurtsuper
- Poliklinisch
-
▼
augustus
(86)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten