Het Wapen van Heeckeren op het landgoed Enghuizen bij Hummelo is altijd open behalve op maandag. De entree heeft een mechanische deurbel die hol klinkt in de lange gang. Linksaf ga je naar de gelagkamer, rechtsaf naar de biljartkamer. We krijgen Dommelsch uit een fles in de koelkast achter een kleine toog, een tap is er niet.
De waard kijkt ons vriendelijk maar een beetje wantrouwend aan, hij lijkt kortademig van roken of asthma. Zijn vrouw is bezig in de keuken naast de gelagkamer, het ruikt naar aardappelen, vlees en uien. Ze kookt alleen voor meer dan zes personen legt ze uit in Nederlands met een zwaar accent. Je krijgt dan soep vooraf, aardappels, frites, twee soorten vlees, vier soorten groente en een toetje: ijs met warme kersen of 'poedding' zoals ze het uitspreekt. Bij het noemen van een prijs per persoon bestudeert ze onze gezichten, we verstrakken niet, de prijs lijkt redelijk. "Excloesief drank", zegt ze erbij. Dat kan de prijs flink verhogen, de drank in de man heeft de neiging meer te willen. Tijdens zo'n etentje voor een gezelschap is Het Wapen voor anderen gesloten zegt ze en geeft een eenvoudig visitekaartje. Geen website, geen e-mail adres, zelfs geen fax.
We kijken rond naar de oude prenten achter glas die aan de zalmkleurig gesausde wanden hangen. Op een ervan wordt een stroper op blote voeten in pantoffels bij het oor opgebracht door twee jachtopzieners, terwijl hij op zijn beurt een haas bij de oren vastheeft. De andere prenten tonen idyllische taferelen met dames en heren aan een beek. Boven de schouw hangt een ouderwets geweer en op de boezem staan foto's van de schietvereniging waar de eigenaar lid van is. Daartussen staat een houten huisje uit Zakopane, dat zal de Poolse inbreng van de waardin zijn. In de schouw staat een mooie oude 'Lange Jan', een kolenkachel, ervoor is een gashaard in 'rustieke' stijl gezet met een aparte glanzende aluminium afvoerpijp.
Buiten kijken we nog even naar 'de platte wagen' met bloeiende bloemen en een stang in de wielen, Hij staat wat scheef onder de oude linde, een van de banden is lek. Wanneer we de weg vervolgen tussen Hummelo en Zelhem zien we aan de linkerkant een boerderij met de naam 'Bautzen'. Later lezen we dat er nog meer boerderijen zijn vernoemd naar plaatsen waar Carel Baron van Heeckeren van Enghuizen strijd leverde in dienst van Napoleon.
We peinzen over een etentje met gelijkgestemden op een mooie avond in de herfst.
Het gesprek kan gaan over de tocht van de Baron door Duitsland en Polen en hoe dat hier in de Achterhoek ligt.
vrijdag 5 augustus 2011
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Blogarchief
-
▼
2011
(87)
-
▼
augustus
(86)
- De Echte Wereld
- Kunstmarkt
- Grensoverschrijdend
- Nieuwjaarsborrel
- Eredienst
- Christine
- 'Oorlog'
- Ethos, Pathos en Logos
- Tentoonstelling
- Stemmen
- Poëziepolitie
- Voorland
- Herfstsonate
- Concert
- Kulturhus
- Geheugen
- Tijd
- Café
- Kermis
- Hangzolder
- Natuur
- Vulling
- God
- Blues
- Berg
- Stoppage
- Kanon
- Reis
- Staring
- Zwerver
- Vis
- Snoer
- Panel
- Heimwee
- Finish
- Zoll / Douane
- Engel
- Zwijgen
- Poëzie
- Lezen
- Gilles de la Tourette
- Panorama
- Nijlreis
- "Old People"
- Waanzinnig
- Zwarte Cross
- Dogma
- Baardheilige
- 'Dank u Maria'
- Autochtone
- Scanner
- Kunstschilder
- Twentekanaal
- Crash
- Maaltijd
- 'The Birds'
- Pegaso
- Reeënleed
- 'Schwanstein'
- Stroper
- Horkvrij
- Politiek
- Boekenmarkt
- Maandag
- 'Date'
- Emigratie
- Voeten
- Begrafenis
- Warme hand
- Aardappeleters
- Dovemansoor
- De bron
- Winterwandeling
- Bekering
- Sartre en Belmondo
- Verschrikkingen
- Oudejaarsavond
- Geboortegrond
- Lo Simons
- Andouille
- Empathie
- Varkens
- Kippen
- Boengboengboen
- Buurtsuper
- Poliklinisch
-
▼
augustus
(86)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten