vrijdag 5 augustus 2011

Boekenmarkt

In het stadje Bredevoort zijn op een lauwe zomeravond Nederlandse en Duitse dichters te horen op een plankier boven de stadsgracht, ook in gebruik voor gondelvaart. Het is al donker aan het worden en het publiek luistert naar de voordracht op een tribune aan de overzijde van het water. Het luistert naar mooie zinnen, terwijl waterhoentjes voorbij peddelen en het zacht begint te regenen. Dan de toegift: hun alert gesnater dat volgt op het applausgeklater.

Een zware, rossige zestiger met gelaatstrekken van het Oude Volk vraagt bij een handelaar naar een schoolboek van het ULO.
De man vertelt ongevraagd dat zijn vader na de oorlog alles wat Duits was verbrand heeft en er klinkt spijt in zijn stem over die onherstelbare daad, waarmee hij zijn zoon de pas tot meerdere kennis heeft afgesneden.
Hoe dat boek heet, wil de handelaar weten.
"Levend Duits" antwoordt de man, zonder een spoor van ironie.

Een gebruinde magere man met een zware Zuidhollandse tongval is gekleed in korte broek en een donker hemd met zweetvlekken. Zenuwachtig informeert hij met een schelle stem bij alle boekenkraampjes of ze 'Het Wespennest' van Putrisija Kornwel hebben. Alles bezit hij van deze schrijfster, behalve dit. Uit mijn ooghoeken zie ik hem op zijn sandalen voortfladderen over de markt. Hij lijkt vastbesloten zijn doel te bereiken, desnoods in Lands End.

'Russiese Essef' heet de science fiction omnibus uit 1970. De oudere jongens achter de kraam hebben een gesprek over computerprogrammering, wat me niet verwondert. De ene is modern morsig gekleed, de ander draagt een net, keurig gestreken 'overhemd' en woont misschien nog bij zijn moeder. Steeds wil ik vragen of ze ook denken dat premier Balkenende een 'peul' is, maar het lijkt me een te wilde gespreksdraai voor een onbekende klant om naar 'The invasion of the bodysnatchers' te verwijzen.

Drie mannen met een kraampje voeren een zeer geestig gesprek over theologie waarbij het Woord als een voetbal wordt rondgespeeld op het hele speelveld van geloof en bijgeloof. Ze worden even onderbroken in hun dribbels en schijnbewegingen door een nerdachtige jongeman die iets speciaals zoekt: ansichtkaarten met afbeeldingen van auto's met Nederlandse kentekens. "Jaaaaah!" roept er een, " voor of na 1978?"*. Gegrinnik volgt en de nerd manouvreert zijn schaamte als een gammel Dafje onhandig verder langs de kraam.

*Het jaar waarin de blauwe ondergrond veranderde in een gele

Geen opmerkingen:

Over Louis Radstaak

Mijn foto
Lochem, Gelderland, Netherlands
www.louisradstaak.nl