vrijdag 5 augustus 2011

Snoer

In de schemering van de kille zomeravond loop ik langs de etalage van de plaatselijke boekhandel. Aan de straatkant staat de kassa in een hoek op de toonbank. Eronder staat een computer, alleen wat lampjes verraden zijn diepe slaap. De kassa is geopend en leeg, maar er zit een briefje op met de tekst: "Wegens te kort snoer niet aan de kassa zitten". Ik moet hier even over nadenken, maar zie nu dat er een kruk bij staat met op kniehoogte een snoer dat strak naar een stopcontact loopt. Je mag dus wel met je vingers aan de kassa zitten, maar er bij zitten is verboden. Op de vloer ligt rommel van een dag omzet: plakband, pakpapier, verfrommelde bonnetjes, het lijkt eb aan het strand en ik ben een speurende jutter. Ik loop verder, terwijl ik zacht prevelend steeds het gebod bij de kassa herhaal en naar binnen kijk bij de slager, de lingeriewinkel ('voor hem en haar'), de modezaak (lege kassa open), de lelijk beletterde biologische winkel en de rest van de middenstand in de lege beklinkerde winkelstraat. Thuis verander ik van jutter in surfer met de zoekopdracht: "Wegens te"
Een bonte lijst van onderwerpen verschijnt:

Wegens te luide seks is Beierse vrouw uit haar woning gezet
Wegens te goedkoop internet boete voor Orange Frankrijk
Wegens te grote voeten blijft Chinese boer vrijgezel
Wegens te grote boezem is Engelse vrouw uit casino verwijderd
Wegens te duur graf ontslag voor Partijfunctionaris
Wegens te dik zijn schorsing voor Italiaanse buschauffeur
Wegens te braaf een jachthond te koop
Wegens te lage schoolcijfers stapt Kroatische moeder naar rechter
Wegens te weinig animo is de Lourdesreis afgelast
Wegens te oude data is deze website niet meer toegankelijk
Wegens te veel zout in hamburger straf voor McDonald'smeisje
Wegens te veel werk ruilt boer zeugen in voor vleesvarkens
Wegens te veel avances is Belgische snackbaruitbater gewurgd

In veel gevallen had een briefje met waarschuwing erger kunnen voorkomen. Onder de deur, in de schoenen, in de boezem, in het graf, in de hamburger, op de snackbar.
Maar hoe maak je een door een wild zwijn 'geslagen' jachthond duidelijk dat hij te braaf, te kleverig, te aanhankelijk, te voorzichtig is geworden? Uitleg maakt het nog erger bij het dier, het zal zich lijdzaam verzetten tegen verkoop. Alles liever dan weg moeten bij dit schietgrage baasje... Ik glij voort op mijn golf naar Biscaje, alleen naar Lourdes, scherp oplettend voor wilde zwijnen en strakstaande snoeren.

Geen opmerkingen:

Over Louis Radstaak

Mijn foto
Lochem, Gelderland, Netherlands
www.louisradstaak.nl