vrijdag 5 augustus 2011

Lo Simons

Lo Simons was een bekende motorrenner (zo heette dat toen) in de jaren '50.
Een echo van zijn roem is nog te vinden in een personage als 'reality journalist' van Wim de Bie dat teksten spreekt als: "De reportage van uw ongeluk wordt niet uitgezonden, want het is niet gebeurd" (tegen een 'verkeersslachtoffer').
Cornelia S. uit Assen zag Lo als een 'tijdelijk familielid' logeren op de boerderij van haar vader in Laaghalerveen, gelegen aan het toenmalige circuit van klinkerweggetjes waarop de 'Dutch TT' verreden werd.
Simons was privé-rijder en ontbeerde de luxe van de fabrieksteams, al was die toen misschien niet veel meer dan een flinke tent vol gereedschap en onderdelen.
Als het goed ging kwam hij opgetogen terug met beide duimen omhoog, maar vaak ging er ook iets kapot aan de naoorlogse techniek. Het toenmalige merk Ariël werd bijvoorbeeld vertaald als: Alles Rammelt In Eens Los.
Een monteur kon er niet af in die magere jaren en daarom mocht hij altijd sleutelen in de met plavuizen betegelde woonkeuken. Cornelia keek als klein meisje toe hoe hij de hele motor uit elkaar haalde op de tegelvloer, die daarna misschien nog meer glansde, maar niet van de boenwas.
De Dood is altijd dichtbij in snelheidssporten, maar toen was hij langs gekomen voor Oma. In de kamer naast de keuken lag zij ontzield, terwijl het leven letterlijk voortraasde en nood wetten liet breken, zoals die van piëteit met haar stoffelijk overschot. Op dat moment was een goede klassering belangrijker dan het fatsoenlijk bereiken van een plaats in het hiernamaals door een medemens.
Drenthe was dan even het middelpunt van de wereld en Assen met Laaghalerveen in het bijzonder.
Lo Simons verongelukte later in de TT van het eiland Man.
De Dood bracht hem onder in een kamer naast Oma.

Geen opmerkingen:

Over Louis Radstaak

Mijn foto
Lochem, Gelderland, Netherlands
www.louisradstaak.nl