vrijdag 5 augustus 2011

Kermis

In het R.K. kerkdorp Harreveld is kermis. De hoofdstraat is afgesloten en bezaaid met vertrapte plastic drinkbekers en fritesbakjes. Tegenover de kerk staat een grote tent met een roetsjbaan, ernaast een botsautogarage. De straat is gevuld met dreunende geluiden en onverstaanbare aansporingen van de kermismensen om de attracties te proberen.
Het weer straalt op de Tweede Pinksterdag, de zon werpt harde schaduwen van de mensen in hemd en zomerbroek. Mijnheer pastoor is nergens te zien, hij blijft vandaag liever binnen.
Bij de schiettent probeert een brildragend meisje met X-benen en peenhaar een trofee te raken. Naast haar staat een jongen in zwart t-shirt met opdruk: Schijt an ALLES! hetzelfde te doen. Een dame probeert de Liefdesbarometer, de handpalmen op het apparaat verraden haar 'ontrouw' op de schaal van 'lichtgelovig' tot 'dolverliefd'.
De biertent werkt met munten, die moeten in het cafetaria bij een vrouw in rolstoel gehaald worden. Het café heeft rolluiken, we zijn hier al dicht bij Duitsland. Zitten kan aan de tafeltjes voor het podium waar de band PLORK EN DE AANNEMERS zich warm loopt. Twee mengpanelen en veel luidsprekers verwerken instructies als: "Hee, hee, hopsasa", om een optimale geluidsbalans te bereiken. Aan een tafel links van mij zitten jonge echtparen, de vrouwen krijgen al wat onderkinvet en hun kapsels zijn kort en te zwart geverfd, wat een harde uitstraling geeft. Een van de mannen draagt een rode Ferraripet en hij lijkt daarmee nog meer op Nikki Lauda, hoewel zijn oren en huid nog intact zijn.
De zanger van de band draagt een lange korte broek, op een van zijn kuiten een grote tattoo van Homer Simpson, de underachiever stripheld uit Australië. Zijn baard is zo lang als die van een monnik, zijn gezichtsuitdrukking is wat afwezig, eigenlijk zou hij zo uit een kloosterorde gestapt kunnen zijn. Hij had genoeg van het Latijn zingen en de stichtelijke teksten, nu kan hij zich uitleven met strofen als: "Zal ik jou eens in je bek schijten of heb je liever poep in je hoofd!?", ondersteund met een zware beat. In mijn ooghoeken zie ik een groepje steeds vrolijker worden van de dienbladen bier die aangedragen worden. Een zware man en diens nog dikkere vrouw breken op, haar achterwerk deint mee als een uitpuilende gifgroene fietstas, het eetprobleem wordt naar huis verschoven, maar eerst gaan ze nog even langs de haringkar.
Voorbij die kar staat een kraam waar je spijkers in een plank kunt slaan. De jongen die bezig is draagt een plastic hoofddeksel dat hoofdletsel moet verbeelden, verbandwindsel met bloedsporen. Hij is linkshandig en hamert driftig als een specht op de plank, aangevuurd door een spreker die het slaan voorstelt als: "een spieker in de kop bateren". Mooie uitdrukking, dat 'bateren', het lijkt me een overblijfsel uit de Franse tijd in de Achterhoek.
Op de parkeerplaats bij het gebouw van voorheen de Coöperatie zie ik dat die nu Farmers heet. De boeren worden ook meegesleurd in de Engelse namen gekte die hun door de media in de bek wordt gescheten. Gelukkig is er kermis om eens flink je mond te spoelen met Grolsch.

Geen opmerkingen:

Over Louis Radstaak

Mijn foto
Lochem, Gelderland, Netherlands
www.louisradstaak.nl